Kontakt

Polskie Towarzystwo Geodezyjne
Prezes Zarządu PTG:
Dorota PAWŁOWSKA-BASZAK
Adres do korespondencji:
ul. Władysława Łokietka 18
59-220  LEGNICA


Zarząd PTG:
E-mail: zarzad@ptg-org.pl

Komisja Rewizyjna PTG:
E-mail: komisja.rewizyjna@ptg-org.pl

Sąd Koleżeński PTG:
E-mail: sad.kolezenski@ptg-org.pl


NIP: 637-215-37-14
REGON: 121032220
KRS: 0000333653

Numer konta:
mBank
74 1140 2004 0000 310279 379255

Członkostwo w PTG

Instytucje geodezyjne







Autor: RadosławSmyk Wątek: Opinie.  (Przeczytany 6074 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline RadosławSmyk

  • Sąd Koleżeński
  • ****
  • ****
  • Wiadomości: 1258
Opinie.
« dnia: 29 Lutego 2012, 08:41 »
Na wstępie kilka uwag co do idei pisma. Zdajemy sobie sprawę, że nieuchronne zmiany które powinny nastąpić w geodezji będą miały dla geodetów i dobre, i złe strony. Ale chyba przyszła już pora, aby przestać chować głowę w piasek, udając, że czas wokół nas się zatrzymał. Jeśli sami nie zaangażujemy się w dostosowanie naszej branży do wymogów państwa demokratycznego to zrobią to za nas inni. A wtedy negatywne aspekty przemian mogą być jeszcze bardziej przykre. Warto o tym pamiętać. I jeszcze o tym, że w demokracji mamy wiele różnych praw, w tym prawo do milczenia. Wygodne prawo bo daje poczucie, że jesteśmy nieomylni. I powtórzę się w tym miejscu - To prawo ma tą cenę że wtedy inni decydują za nas. Takie są zasady i myślę, że każdy powinien zdawać sobie z tego sprawę.
Desipere est juris gentium.

Offline yabril

  • Członek PTG
  • ***
  • Wiadomości: 170
Re: Opinie.
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Lutego 2012, 17:13 »
Część komentarzy na geoforum.pl nastraja bardzo pesymistycznie co do jakiekolwiek możliwości zmiany sposobu myślenia. Podejście niektórych jest przerażające, dla nich nie tylko czas stanął w miejscu ale wręcz są "zabetonowani", z potrójnym zbrojeniem. Jedyne co mi przychodzi do głowy do narzekanie z Kazikiem, że
"dużą część owoców pracy pożera aparat administracyjno-urzędniczy
socjalizm totalitarny zmienił się w koncesyjno-etatystyczny "
Pozdrawiam, Wojtek.

"Przed biurokracją ratuje nas jedynie jej nieefektywność."

Offline elipse

  • Zarząd PTG
  • *****
  • Wiadomości: 1151
  • Nie wystarczy się myć, czasami trzeba zmienić wodę
Re: Opinie.
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Lutego 2012, 18:18 »
Ja już pisałem w komentarzach ,że każda reforma zwłaszcza w ostatnich czasach ,budzi delikatnie rzecz ujmując duże kontrowersje. W końcu to gra interesów .Jeżeli coś jest dobre nie podlega reformom.Pytanie czy obecny stan geodezji jest dobry. Dla mnie nie ,ale dla nie których pewnie tak.Każde działanie ,które coś zmienii w naszym bajzlu geodezyjnym,bo chyba większośc ma takie przekonanie ,że bajzel istnieje,jest krokiem w dobrym kierunku. Wiemy doskonale ,jakie isteresy w tym ma Skarb Państwa a jakie wykonawcy-co tu ukrywać. Problem w tym ,że prawo geodezyjne niestety jest dobre tylko dla jednej strony (...)Tą stroną nie jesteśmy niestety my.Z drugiej strony stawiane jako argument na" nie" ,że geodezja w obecnej postaci jest fundamentem rozwoju  jest chyba nieporozumieniem.Przecież nikt mi nie powie ,że stano ewidencji gruntów ,czy kondycja mapy zasadniczej jest tak dobre, że sprzyja to rozwojowi państwa. Marnotrastwo-oddajemy za darmo materiały pomiarowe ,które z uwagi na źle prowadzony zasób lądują w błocie.Przez nikogo nie aktualizowane lądują w przepastnych archiwach. ..nie chce mi się pisać dalej sami wiecie jak jest... :?
pozdrawiam

Offline UlaZ

  • Członek PTG
  • ***
  • Wiadomości: 2534
Re: Opinie.
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Lutego 2012, 19:03 »
Witam !

"Przecież nikt mi nie powie ,że stano ewidencji gruntów ,czy kondycja mapy zasadniczej jest tak dobre, że sprzyja to rozwojowi państwa. Marnotrastwo-oddajemy za darmo materiały pomiarowe ,które z uwagi na źle prowadzony zasób lądują w błocie.Przez nikogo nie aktualizowane lądują w przepastnych archiwach. ..nie chce mi się pisać dalej sami wiecie jak jest."

Dodam do tego jeszcze, że znaczna część tych materiałów, które znajdują się obecnie w PZGiK nadaje się tylko do wyrzucenia. Z powodu bzdurnych przepisów i wymagań,utrudnień i niechęci do prostowania błędów  , błędy są powielane, a w zasobie jest fikcja. Zresztą na temat dyskutowaliśmy.

Zapytam tylko, czy nie zastanawialiście się, żeby to pismo upublicznić i zamieścić np. w " GEODECIE".
Uważam, że jest bardzo dobre.

Pozdrawiam, Ula
Pozdrawiam, Ula

Offline RadosławSmyk

  • Sąd Koleżeński
  • ****
  • ****
  • Wiadomości: 1258
Re: Opinie.
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Lutego 2012, 19:43 »
Ula,
pismo jest już prezentowane (omówienie i link) na stronie Geodety, na Geoforum. Nie zdziwiłbym się gdyby redakcja opublikowała je w następnym numerze. Ale jeszcze wcześnie by o tym mówić.
Podpisuję się obiema rękami pod Twoi stwierdzeniem że większość materiałów z zasobu nadaje się tylko do wyrzucenia. Mało kto potrafi zrozumieć że totalna różnorodność jeśli chodzi o cechy jakościowe (sposób pozyskiwania, dokładności, przestrzeganie lub nie przepisów i zasad sztuki geodezyjnej przy ich pozyskiwaniu) powoduje, że sporządzenie na ich podstawie jednolitych opracowań jest po prostu niemożliwe. Trzeba by się podpisywać pod opracowaniami co do których nie mielibyśmy żadnej pewności jeśli chodzi o kwestię jakości. No i wielu geodetów często odrzuca materiały archiwalne i sporządza opracowania od podstaw. Oczywiście o ile nie napotykają przeszkód ze strony zasobu, bo nie raz spotykałem się z sytuacją gdy wykonawcy byli zmuszani do wykorzystywania starych materiałów, o wątpliwych walorach technicznych, wtedy gdy chcieli wykonywać nowy pomiar.
Pozdrawiam
Desipere est juris gentium.

Offline elipse

  • Zarząd PTG
  • *****
  • Wiadomości: 1151
  • Nie wystarczy się myć, czasami trzeba zmienić wodę
Re: Opinie.
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Lutego 2012, 22:49 »
nie wiem jaki sens ma to forum..
pozdrawiam

Offline yabril

  • Członek PTG
  • ***
  • Wiadomości: 170
Re: Opinie.
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Marca 2012, 18:47 »
Czy pismo do Ministra Boniego doczekało się jakiejś odpowiedzi?
Podejrzewam, że na razie nie. Jaki czas musi minąć żeby można było zacząć podejrzewać, że zostało olane?  :shock:
Pozdrawiam, Wojtek.

"Przed biurokracją ratuje nas jedynie jej nieefektywność."

Offline Jarek Thor

  • Zarząd PTG
  • *****
  • Wiadomości: 2197
Re: Opinie.
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Marca 2012, 20:33 »
Wysłałem pismo za zwrotnym potwierdzeniem odbioru. I na dziś przyznaje, ze nie dostałem jeszcze zwrotki. Więc tak na 100 % sam nie wiem, czy już dotarło do adresata.
pozdrawiam
Jarek

Offline Jarek Thor

  • Zarząd PTG
  • *****
  • Wiadomości: 2197
Re: Opinie.
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Marca 2012, 18:11 »
Witam.
Dzisiaj już wiem, bo odebrałem zwrotkę wysłanego pisma. Dotarło ono do adresata 5 marca. Więc poczekajmy na ciąg dalszy. Ze swojej strony dodam tylko, że mam zamiar monitorować to, co się wydarzy dalej. Wydaje mi się, że powinniśmy dostać jakąś odpowiedź. Jeśli nie będzie żadnej do miesiąca mam zamiar zadzwonić do ministerstwa i zapytać, kto jest odpowiedzialny za jakąś odpowiedź.
pozdrawiam
Jarek

Offline eljotp

  • goście
  • *
  • Wiadomości: 2390
    • http://wbgsc.pl
Re: Opinie.
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Kwietnia 2012, 16:42 »
Właśnie dzisiaj odebrałem odpowiedź, przyszła na mój adres. Skany zamieściłem tutaj viewtopic.php?f=22&t=522
Pozdrawiam Leszek

"Przecież to oni wiedzą jedynie
Jak świat wygląda, a jak powinien"


"Rząd nie ciąża
Da się usunąć"


Piotr Bukartyk

Offline Adam Wójcik

  • Zarząd PTG
  • *****
  • Wiadomości: 2831
Re: Opinie.
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Maja 2012, 07:06 »
Chyba z tą reformą trochę przesadziliśmy... Przecież nie było w piśmie nic takiego, żeby od razu likwidować całe MAiC... :) http://wiadomosci.onet.pl/kraj/klopoty- ... omosc.html
Geodezja, w przeciwieństwie do matematyki, jest jednym wielkim błędem...